Liście Ziarna


ŚWIEŻO PALONA 100% ARABIKA KOLUMBIJSKA EXCELSO


Café de Colombia Café de Colombia

KTÓRA KAWA JEST NAJLEPSZA?

Aby odpowiedzieć na to pytanie należy ustalić od czego zależy jakość kawy. Kawy znajdujące się na rynku to w przeważającej części robusty (do czego zmusza producentów konkurencja) lub mieszanki robusty i arabiki. Cały wysiłek producentów idzie w kierunku uzyskania z możliwie najtańszych mieszanek surowca jak najlepszych rezultatów. Nikt nie podaje składu mieszanek, daty zbiorów kawy zielonej, daty palenia. Braki jakości nadrabiane są agresywną reklamą, zwłaszcza telewizyjną.

Tymczasem Jakość kawy określają trzy podstawowe parametry:

  • Jakość surowca - kawy zielonej
  • Świeżość surowca - kawy zielonej
  • Świeżość produktu - kawy palonej

Sam proces palenia jest prymitywnie prosty i sprowadza się do stopnia wypalenia kawy np. jasna, średnia, ciemna, której smak nieco się różni, ale to już sprawa tylko gustu konsumenta.
 

Jakość surowca - kawy zielonej

O tym, że na świecie rosną dwa gatunki kawy zielonej - robusta (gorsza, a więc tańsza) i arabika (lepsza lecz droższa) - wie już wiele osób. Ceny kawy zielonej regulują dwie giełdy na świecie: Londyn (robustę) i New York (arabikę). Jednakże wœród arabik cena jest zróżnicowana w zależności od pochodzenia kawy co podaje poniższa tabela:

Kraj   Odchyłki
Mexico, Salvador, Guatemala, Costa Rica    
Nicaragua, Kenya, New Guinea  
Tanzania, Uganda   cena bazowa
Colombia   Plus 200 pts
Honduras, Venezuela   Minus 100 pts
Burundi, India, Rwanda   Minus 300 pts
Dominican Republic, Ecuador, Peru   Minus 400 pts
Ethiopia   Minus 600 pts
 
 
Źródło: www.csce.pl > contract spec > coffe futures

Na giełdzie New York nie ma reklamy - tam obowiązuje obiektywna wartość.

"EXCELSO" jest więc najlepsza !!!

Świeżość surowca - kawy zielonej

Kawa zielona jest twardym ziarnem i może być przechowywana przez parę lat, ale z czasem zmienia na niekorzyść swe własności. Producenci kawy na świecie kupują kawy przez giełdy, a dostawy otrzymują z magazynów. Trudno więc ustalić ilu letni surowiec używany jest do palenia kawy. Można sądzić, że nikt z magazynu nie wydaje najświeższego towaru, lecz stara się pozbyć najstarszego.
Świeżość produktu - kawy palonej

W tradycyjnym systemie produkcji i dystrybucji (palarnie - hurtownie - sklepy) palarnie palą kawę "na magazyn". Następnie leży ona w hurtowniach, a na końcu na półkach sklepowych. Prawie nikt nie podaje "daty palenia", a jedynie "najlepiej spożyć przed...". Nie ma więc określenia jednoznacznego czy jest to produkt świeży czy stary.
Zawsze podajemy "datę palenia". W tym systemie kawa "EXCELSO" musi być i jest najświeższa na rynku.


A WIĘC KTÓRA KAWA JEST NAJLEPSZA ???

REASUMUJĄC - "EXCELSO" TO NAJLEPSZA KAWA !
DODATKOWE ZALETY "EXCELSO"

"EXCELSO" jest sucha. Co to oznacza? W dużych palarniach dla przerwania procesu palenia wtryskiwana jest woda. Dlatego też w raportach PIH - u z kontroli podnoszona jest stale sprawa nadmiernej ilości wody w kawach. "EXCELSO" palona w "mini - palarkach" schładzana jest powietrzem, przez co uzyskuje się wydajniejszy produkt co oznacza, że na jedną filiżankę można zużyć mniej kawy. Poza tym jest ona bardziej odporna na fermentację.
Walory zdrowotne "EXCELSO"

Jeżeli kawa jest z najświeższego surowca oraz świeżo palona, to musi być najmniej szkodliwa i jest wykluczona zawartość jakichkolwiek toksyn. Według doświadczeń czteroletnich - "EXCELSO" zaczęli pić ludzie, którzy do tej pory nie pili kawy z uwagi na schorzenia serca, wątroby lub żołądka.
GK-SPONSOR ul. Piłkarska 6, 02-590 Warszawa, tel: 22-844-35-50

Copyright © 2012 GK-SPONSOR
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie informacji i zdjeć ze strony zabronione.



Znajdź nas w Google+

Projekt i wykonanie: Strony internetowe PRO-LINK