Liście Ziarna


Przyrządzanie naparu - DOSKONAŁA FILIŻANKA KAWY


Oto siedem zasad, których należy przestrzegaź, chcąc mieć zawsze przyjemność z picia kawy:




Rodzaje kawy:

ESPRESO:

Drobno zmielona kawa parzona pod dużym ciśnieniem. Napar jest bardzo mocny i aromatyczny. Podaje się go w małych podgrzanych filiżankach. Osobno można podać ciepłe mleko lub słodką śmietankę.

MOKKA:

Kawa z dodatkiem czekolady lub kakao oraz mleka, podawana z bitą śmietaną.

CAFÉ LATTE:

Mocna kawa z dużą ilością mleka. Podawana w kubkach lub filiżankach. Może być posypana mielonym cynamonem.

CAPPUCINO:


Kawa zalana mlekiem spienionym gorącą parą w ekspresie ciśnieniowym. Napar posypuje się mielonym cynamonem lub czekoladą w proszku.

MACCHIATO:

Parzona po włosku kawa espreso z plamką spienionego mleka. Może być podawana z ciepłym mlekiem - macchiato caldo, jak i na zimno - macchiato fredo.

KAWA PO TURECKU:


Parzy się ją w specjalnym tygielku. Napój powinien trzykrotnie podnieść się do góry. Podaje się ją w maleńkich filiżankach, bardzo słodką.

IRISH COFFEE:

Do wysokiego kieliszka należy wrzucić kostkę cukru i wlać mały kieliszek whiskey. Następnie zalać gorącą kawą i udekorować bitą śmietaną.

CAFÉ FRAPPÉ:


To po prostu kawa mrożona. Do szklanego kieliszka wkłada się gałkę lodów, następnie zalewa kawą espresso i mrozi w lodówce. Podaje się ją z bitą śmietaną posypaną czekoladą.
GK-SPONSOR ul. Piłkarska 6, 02-590 Warszawa, tel: 22-844-35-50

Copyright © 2012 GK-SPONSOR
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie informacji i zdjeć ze strony zabronione.



Znajdź nas w Google+

Projekt i wykonanie: Strony internetowe PRO-LINK