Liście Ziarna


Przepisy

Kawy i herbaty oferowane przez naszą firmę mogą być aromatyzowane następującymi aromatami:

PRECLE MOKKA
Ciasto:
250g masła lub margaryny,
130g cukru,
1 paczka cukru waniliowego,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
odrobina muszkatu,
1 jajko,
350g mąki,
papier do pieczenia ciasta.

Polewa:
80g kakao w proszku,
400g cukru pudru,
1/8 l mocnej kawy,
3 łyżeczki likieru mokka,
kakao do posypania.

Przygotowanie:
Ciasto: tłuszcz, cukier puder, cukier waniliowy, sól, cynamon, muszkat i jajko wymieszać na puszystą masę. Dodawać mąkę i ciągle mieszać. Ciasto włożyć do specjalnej torebki z otworem i wyciskając wprost na blachę wyłożoną papierem, formować precelki. Piec 8-10 minut w piekarniku ogrzanym do 175 stopni. Następnie pozostawić do wystudzenia. Wymieszać dokładnie kawę, kakao z cukrem pudrem, dodać likier i polać precelki. Pozostawić aby podeschły, a potem posypać kakao. Poczekać aż całkowicie wyschnął. Powstaje ok. 70 sztuk.

Czas przygotowywania: ok. 1,5 h
Wartość kaloryczna jednej sztuki: ok. 420 kJ / 100 kcal

MROŻONY SUFLET MOKKA (4 PORCJE)
5 łyżek mocnej kawy,
2 krople aromatu arakowego,
1 tabliczka czekolady,
4 jajka,
odrobina muszkatu,
100g cukru,
1,5 kubka bitej śmietany (ok. 200g),
1 torebka cukru waniliowego,
1 łyżeczka kakao w proszku,
pergamin,
taśma klejąca lub gumka

Przygotowanie:
Przygotować papierowe mankiety na foremki: z pergaminu wyciąć cztery paski (30x10 cm), każdy pasek ułożyć wokół małej formy sufletowej (1/8 l pojemności). Pergamin musi wystawać ok. 5 cm ponad brzeg foremki, umocnić taśmą klejącą lub gumkami. Wlać kawę i aromat arakowy do miski, czekoladę pokroić na drobne kawałki, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę na parze, przełożyć masę jajeczną do dużej miski i schłodzić. Mieszankę kawową zmieszać z czekoladą. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, białka również ubić na sztywno. Wszystko przełożyć do miski z masą jajeczną i ostrożnie wymieszać. Wypełnić kremem przygotowane foremki tak, żeby masa wystawała około 2 cm ponad brzegi, foremki wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny. Suflet posypać kakao, usunąć papierowe mankiety i podawać mrożony.

Czas przygotowywania: ok. 45 min (bez czekania)
Wartość kaloryczna jednej sztuki: ok. 2420 kJ / 580 kcal

CZEKOLADOWE ROMBY AMARETTO

250g płynnego miodu,
200g masła lub margaryny,
10 jajek,
6 łyżeczek mocnej kawy,
3 łyżki kakao w proszku,
200g zmielonych orzechów laskowych,
250g ciemnej mąki pszennej,
1 torebka proszku do pieczenia,
12 listków białej żelatyny,
400g pełnotłustego twarogu,
500g chudego twarogu,
1 zmielona laska wanilii,
5 łyżek likieru migdałowego Amaretto,
1/2 kubka śmietanki (100g),
tłuszcz do wysmarowania blachy,
folia aluminiowa.

Przygotowanie:
200g miodu wlać do miski i podgrzać na parze. Dodać tłuszcz o temperaturze pokojowej i wymieszać na puszystą masę. Po kolei dodawać sześć jajek i ubijać na krem. Kawę połączyć z puszystą masą. Zmieszać 2 łyżki kakao, mąkę, orzechy i proszek do pieczenia i dodać do piany ciągle mieszając. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Krem:
rozmoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Pozostałe jajka rozdzielić. Wymieszać żółtko, reszte miodu, twaróg, zmieloną wanilię i likier. Żelatynę rozpuścić i połączyć z kremem. Śmietanę i białko ubić na sztywno. Gdy tylko krem zacznie tężeć, połączyć najpierw z ubitą śmietaną a później z białkiem. Obłożyć ciasto folią aluminiową i wyłożyć na nie krem, chłodzić około 2 godzin. Na koniec pokroić w romby (ok. 10 cm). Szpice posypać pozostałym kakao. Powstanie około 40 sztuk.

Czas przygotowywania: ok. 45 min (bez czekania)
Wartość kaloryczna jednej sztuki: ok. 840 kJ / 200 kcal

GROG MOKKA (4 PORCJE)
4 żółtka,
1 łyżka miodu,
1/8 l mocnej, gorącej kawy,
8 łyżek likieru na bazie whiskey i śmietany,
50 g półgorzkiej kuwertury.

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z miodem na puszystą masę. Gorącą kawę wymieszać z likierem. Mieszankę ubijać powoli z żółtkami. Wlać natychmiast do ogrzanych szklanek. Utrzeć kuwerturę i posypać nią grog mokka. Podawać natychmiast.

Czas przygotowywania: ok. 30 min
Wartość kaloryczna jednej sztuki: ok. 1050 kJ / 250 kcal

KAWOWE LONG-DRINKI
Pigalle
100 ml kawy,
20 ml Cassis (lub bezalkoholowego syropu porzeczkowego),
50 ml soku ananasowego.

Crocodile Rock
100 ml schłodzonej kawy,
20 ml syropu kokosowego,
20 ml śmietanki
50 ml soku ananasowego

Canada Cool
100 ml schłodzonej kawy,
20 ml syropu klonowego,
50 ml soku ananasowego.

Tajemnica Wiednia
100 ml schłodzonej kawy,
40 ml Adwokata,
40 ml soku ananasowego.

Mrożona kawa St. Tropez
100 ml schłodzonej kawy,
20 ml Cassis (lub bezalkoholowego syropu porzeczkowego),


KAWA PO AMERYKAŃSKU

Kawa z colą (4 porcje)
550 ml schłodzonej, osłodzonej kawy,
150 ml śmietanki,
4 gałki lodów kawowych,
1 l coli

Przygotowanie:
Śmietankę dobrze wymieszać z kawą. Wypełnić 4 szklanki do połowy. Do każdej szklanki włożyć jedną gałkę lodów i dopełnić colą.

Kawa po prezydencku (4 porcje)

100 ml schłodzonej kawy,
225g lodów brzoskwiniowych lub morelowych,
4 łyżki Cointreau,
100 ml soku ananasowego.

Everglace (4 porcje)
4 filiżanki schłodzonej kawy,
1 l lodów waniliowych,
1/4 l bitej śmietany,
4 łyżki utartych orzechów laskowych,
1/2 łyżki cynamonu,
4 łyżki pokrojonych pistacji,
4 kieliszki likieru pomarańczowego.

Przygotowanie:
Wymieszać lody, orzeszki, cynamon i połowę ubitej śmietany. Rozdzielić do 4 szklanek, pozostałą bitą śmietaną udekorować na wierzchu. Polać każdą szklankę kieliszkiem likieru, ozdobić pistacjami.

KREM MOKKA (4 PORCJE)

2 jajka,
łyżeczka kakao,
2 szklanki mleka,
3/4 łyżeczki żelatyny,
4 łyżki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
szklanka śmietany (30%).

Przygotowanie:
Żółtka wymieszać z 4 łyżkami mleka oraz kakao. Zagotować szklankę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i kawą rozpuszczalną. Zdjąć z ognia. Połączyć z żółtkami, energicznie mieszając trzepaczką. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Na koniec wlać pozostałe zimne mleko, krem wstawić do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć, dodać do niego najpierw pianę z białek, a następnie 2/3 ubitej śmietany. Lekko wymieszać, przełożyć do szklanych pucharków. Udekorować resztą śmietany. Wierzch deseru można przybrać ziarenkami kawy.
Wartość kaloryczna jednej sztuki: ok. 400 kJ

TORCIK CAPPUCINO (10 PORCJI)
2 opakowania biszkoptów,
1 łyżeczka margaryny,
3/4 szklanki cukru,
1 twaróg tłusty (250g),
2 szklanki mleka w proszku,
2 łyżeczki żelatyny,
1 jajko,
5 żółtek,
3 łyżki kawy.

Przygotowanie:

Margarynę z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać jajko i 5 żółtek. Składniki dokładnie połączyć. Dodać twaróg tłusty oraz mleko w proszku. W szklance wody rozpuścić żelatynę, wystudzić i dodać do masy. Wszystko utrzeć na gładki krem. kawę zalać połową wrzątku. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przecedzić przez sitko. Biszkopty ułożyć jeden obok drugiego w podłużnej formie, polać je kawą. Posmarować kremem. Następnie położyć drugą warstwę biszkoptów i również polać kawą. Nałożyć resztę kremu i uformować ciasto. Wstawić ciasto do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem ozdobić je lekko zmrożonymi porzeczkami i winogronami. Boki ciasta można posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub archaidowymi. Zamiast dekorować owocami, wierzch ciasta można również posypać zmieloną kawą naturalną lub cukrem pudrem. Podawać schłodzone do kawy espresso.

Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 330 kJ

TORCIK MOKKA (16 PORCJI)
Ciasto:
3 jajka,
6-7 łyżeczek cukru,
8 łyżeczek mąki pszennej,
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

1/2 l kremówki,
2 łyżki cukru,
100g posiekanych orzechów,
2 saszetki cappuccino w proszku (po 10g),
4 łyżeczki kakao,
ziarenka kawy i bita śmietana do dekoracji.

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość połączyć. Piec ok. 45 min w temperaturze 200oC. Po upieczeniu przekroić na trzy placki. Ubić kremówkę z cukrem i cappuccino. 1/3 pozostawić, do reszty dodać orzechy i przełożyć tort. Wierzch tortu posmarować bitą śmietaną i posypać kakao.

Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 480 kJ
GK-SPONSOR ul. Piłkarska 6, 02-590 Warszawa, tel: 22-844-35-50

Copyright © 2012 GK-SPONSOR
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie informacji i zdjeć ze strony zabronione.



Znajdź nas w Google+

Projekt i wykonanie: Strony internetowe PRO-LINK